Udang Sri Rampai
Bahan2
a) 1 kg Udang - saiz L (lgi bagus XL)
b) 6@7 batang serai - dihiris nipis2
c) 3@5 helai daun kunyit -dihiris nipis2
d) 3@4 ulas bawang merah - dikisar
e) 3 ulas bawang putih - dikisar
f) 2 biji bawang besar - dipotong bulat
g) 1 inci kunyit hidup - dikisar
h) sedikit belacan/anak udang kering -dikisar
i) 6@7 biji cili padi - dihiris
j) air asam/asam keping
k) garam/perasa
a) 1 kg Udang - saiz L (lgi bagus XL)
b) 6@7 batang serai - dihiris nipis2
c) 3@5 helai daun kunyit -dihiris nipis2
d) 3@4 ulas bawang merah - dikisar
e) 3 ulas bawang putih - dikisar
f) 2 biji bawang besar - dipotong bulat
g) 1 inci kunyit hidup - dikisar
h) sedikit belacan/anak udang kering -dikisar
i) 6@7 biji cili padi - dihiris
j) air asam/asam keping
k) garam/perasa
Cara2nye :- Tumis bahan2 yang dikisar, tunggu sehingga naik bau
Masukkan bahan yg dihiris nipis tadi...teruskan kacau
Kemudian masukan udang - gaul lagi sehingga mesra
Masukkan garam/perasa/air asam
Tunggu sehingga mendidih (Tak perlu bubuh air..sebab udang ni akan mengeluarkan air dgn sendirinya)
Dah boleh dihidang....
Senangkan masak udang sri rampai ni....